{ "title": "Brokoli Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/brokoli-corbasi(3).jpg", "date": "19.01.2024 11:15:57", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Brokoli çorbası, brokoli, karnabahar, lahana, bürüksel lahanası ile aynı familyadan olan ve yenen bir bitkidir. Yapısı bakımından karnabahara benzeyen brokoli renk olarak karnabaharın aksine yeşildir. Karbonhidrat, şeker, yağ ve su içeren brokoli, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırmaktadır. A, B, C, E, K vitaminleri bakımından zengin olan bu bitki, aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, çinko, demir ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Beta karoten açısından da çok zengin olan bu bitkinin sağlık açısından birçok faydası bulunduğu gibi, kanserinde baş düşmanı olduğu söylenmektedir. Özellikle mide, bağırsak ve yemek borusu kanserinde önemli bir şifa kaynağı olarak kullanılan brokoli aynı zamanda kronik hale gelmiş enfeksiyonların iyileşmesinde de önemli rol oynamaktadır. Daha birçok faydası olan bu şifa kaynağı bitki haşlanarak bitkisi ve suyu tüketilebileceği gibi birçok yemek çeşidi yapılarak ve çorbası yapılarak da tüketilebilir. Brokolinin çorba çeşitlerinden bir tanesinin tarifini sizlerle paylaşmak istedik. Öncelikle brokoli çorbası için gerekli olan malzemeleri ve daha sonra yapılış işlemini sizlerle paylaşalım.

Brokoli çorbasının malzemeleri
Brokoli çorbasının yapım işlemi

Brokoli çorbasının yapım işlemi için gerekli olan malzemeleri hazırladıktan sonra, çorbamızın yapım işlemine geçiyoruz. Öncelikle çorbamızın ana malzemesi olan brokoliyi temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız brokoliyi çorbamız için ayarladığımız tencerenin içerisine koyuyoruz. Daha sonra bir adet orta boy patatesimizi soyup küp-küp doğrayıp onu da tencereye koyuyoruz. Bir adet orta boy soğanı da isteğe bağlı olarak doğrayıp tencereye koyuyoruz. Son olarak bir adet havucu halka şeklinde doğrayıp malzemelerin üzerine döküyoruz. Sebzelerin üzerini geçecek şekilde tencereye su koyuyoruz ve sebzelerimizin haşlanması için ocağın üzerine alıyoruz. Sebzelerimizi yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Sebzelerimiz haşlanırken biz diğer tenceremizi alıyoruz. İçerisine tereyağını koyup eritiyoruz. Eriyen tereyağına unu ekleyip kavuruyoruz. Kavrulan una hazır olan sütü yavaş yavaş dökerek karıştırıyoruz ve hazırladığımız sosu pişiriyoruz. Diğer taraftan haşlanmış olan sebzelerimizi ocaktan alıyoruz ve pişmekte olan sosun üzerine aktarıyoruz. Üzerine haşlama suyunun yarısını aktarıyoruz ve karışımı karıştırıcı yardımı ile eziyoruz. Sebzeleri iyice ezdikten sonra karışım koyu olmuş ise isteğe bağlı olarak kalan haşlama suyu ilave edilerek kıvamı ayarlanabilir. Hazır olan çorbamıza son olarak kırmızı pul biberi ve tuzu ilave ederek üç dakika kadar kaynatıyoruz. Çorbamız için ayarladığımız süt kremasını da ilave edip birkaç kaynamadan sonra çorbamızı ocaktan alıyoruz.

Brokoli çorbamızın yapım işlemini bitirdikten sonra, çorbamız servise hazır gelmiştir. Sıcak olarak servis edilecek bu lezzetli ve şifa deposu olan, özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken brokoli çorbanızı misafirlerinize ve ailenize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }