{ "title": "Arabaşı Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/arabasi-corbasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 01:28:48", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Arabaşı çorbası, yöresel lezzetlerimizden biri olan arabaşı çorbasını bölgemin halkı yanında hamur hazırlayıp beraber tüketmektedir. Ancak pek çok kişi hamurunu yutamadığı için sadece çorbasını tercih etmektedir. Sağlık açısından da çok faydalı olan arabaşı çorbasının hazırlanması düşünülenin aksine oldukça kolaydır. Klasik tavuk çorbasına benzer bir hazırlanışı vardır. Eğer daha önce tavuk çorbası yapmış iseniz arabaşı çorbasını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Çorbanın önemli püf noktalarından bir tanesi de bol acılı ve limonlu olmasıdır. Aynı zamanda tavuk etinin de sıcak iken parçalanması istenilen o tel tel görüntünün verilebilmesi için önemlidir.

Arabaşı Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Arabaşı Çorbası Hamuru için
Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Arabaşı çorbası için öncelikle tavuk etini iyi bir şekilde yıkayın ve yıkanmış tavuğu düdüklü tencerenin içerisine alın. Tavuk etinin üzerine su ilavesi yapın ve kaynatın. Tavuk etini yumuşayana dek kaynatın ve bu aşama da tavuk etinin üzerine tuz ilavesi yapabilirsiniz. Pişmiş olan tavuk etini tencerenin içerisinden alın ve sıcak iken didiklemeye başlayın. Tavuk eti sıcakken didiklendiği zaman daha kolay ayrılıyor ve tiftik tiftik oluyor. Didiklenmiş olan tavuk etini bir tabağın üzerine alın.

Çorbanın hamurunu hazırlamak için de tencerenin içerisine unu ve suyu ilave edip karıştırın. Tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin. Hamur muhallebi kıvamına geldiğinde içerisine tuz ilavesi yapın ve karıştırmaya devam edin. Hazırlanmış olan hamuru ıslatılmış olan tepsinin üzerine döküp yayın. Hamurun soğuması için serin bir ortama kaldırın. Soğuduktan sonra ise baklava gibi kesin veya ufak kareler şeklinde kesip bekletin.

Çorbayı oluşturmak için de uygun bir çorba tenceresi alın ve içerisine yağları ilave edin. Yağ eridikten sonra ise unu tencerenin içerisine alın ve karıştırarak kavurun. Kavrulmuş olan unun üzerine domates salçasını ilave edip karıştırın. Pul biberi, karabiberi ve tuzu da ilave edip çorbanın suyunu tencerenin içerisine aktarın. Bu aşama da tavuk etini haşladığınız tavuk suyunu çorbanın içerisinde tercih edebilirsiniz. Suyu ilave edilmiş olan çorbayı kaynaması için ocağın üzerine alın ve orta harlı ateşin üzerinde pişirin. Çorbanın suyu kaynamaya başladığında tabak da bulunan tavuk etlerini tencereye ilave edin. Tavuk eti ile buluşmuş olan çorbayı birkaç taşım daha kaynatın.

Hazır hale gelmiş olan arabaşı çorbasını arzuya göre büyük bir çorba tabağının içerisine alın. Tepsi de bulunan hamurun orta kısmındaki hamurları çatal ile alın ve tepsinin kenarlarına paylaştırın. Çorba kasesini tepsinin ortasına yerleştirin. Çorbayı servis yaparken içerisine bol limon suyu ve pul biber ilavesi yapın. Çorbanın içerisine arzu ederseniz limon suyu yerine dövülmüş sarımsak ilave edip bu şekilde sunum yapabilirsiniz. Çorbanın en bilindik özelliği bol acılı olmasıdır. Acı sevmiyor iseniz çorbanın içerisinde bulunan baharat oranını düşürebilirsiniz.
" } ] }